kinderhand op computer. kinderen kunnen veilig surfen dankzij jouwzoekmachine.nl.

Google voor kinderen

Onlangs viel mijn oog op een artikel over jouwzoekmachine.nl, een soort van Google voor kinderen dat blijkbaar in Nederland heel erg ingang vindt in de lagere scholen. Zoals je in eerdere artikels gemerkt hebt, neigen mijn zonen eerder naar de “geek”-kant van de bevolking. Dus dit onderwerp schreeuwde meteen om nader onderzoek. 

Het principe van jouwzoekmachine.nl is dat deze search engine rekening houdt met het leesniveau van de gebruiker. (Dit zou een wereldprimeur zijn!) Dat betekent dat de zoekresultaten afgestemd zijn op de leeftijd van de gebruiker. En dat vind ik meteen een fijne gedachte. Het internet staat vol vreemde dingen die je je kind wil besparen tijdens het ‘googelen’ en ‘youtuben’

Concreet: op de homesite moet je eerst aangeven welke leeftijd je hebt. Het is een Nederlandse website, dus voor de gemakkelijkheid vertaal ik even : groep 3 is het Belgische 1ste leerjaar, groep 4 het tweede leerjaar, enzovoort. Jammer wel dat je ondanks je leeftijdsingave toch nog steeds alle zoekresulaten krijgt voor alle leeftijden.

zoekresultaat van jouwzoekmachine.nl

Verder zijn de resultaten die je krijgt meer dan behoorlijk. Je krijgt content voorgesteld netjes geschikt op kindermaat. (de site is blijkbaar ook nog steeds in testfase, ik verwacht de resultaten binnenkort nog accurater en uitgebreider) Volgens mij is deze website bijzonder fijn om te gebruiken voor spreekbeurten of opstellen op school.

MAAR. Er is altijd een maar. Mijn grootste bedenking is wellicht hoelang je een kind kan weghouden (lees: beschermen) van ‘the real thing’? Is het niet even belangrijk om kinderen te leren om goed en veilig om te gaan met  informatie op het net? (Net zoals ze dat moeten in het verkeer, zeg maar) En vanaf welke leeftijd kan je dit?

conclusie

Ik vind jouwzoekmachine.nl een heel grote meerwaarde voor kinderen uit de lagere graad van de basisschool. Dankzij deze zoekmachine kan ik als ouder de kinderen de  vrijheid geven om zelf wat rond te surfen, iets wat ik met volwassen zoekmachines zoals Google of Bing niet zou durven. Het is een heel erg fijne tool om informatie te vinden meteen op maat van kinderen. De pingkids en ik zijn alvast hooked! 

Photo by Speculum Mundi

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.