boek Arty Farty

Artie Farty, een geweldig boek voor niet-zo-heel-creatieve ouders

Soms kom ik tijdens het surfen echte pareltjes tegen. Dat gebeurde enkele weken geleden ook toen ik het boek “Artie Farty” bij toeval ontdekte. Waarom het mijn aandacht trok? Omdat Artie Farty zichzelf omschrijft als een handboek voor niet-zo-heel-creatieve ouders. Say what?! Dat ben ik ten voeten uit!

Ken je zo’n mensen die dromen dat ze kunnen zingen als Queen B?  En die dan in de douche – waar niemand hen ziet-  de show van hun leven geven? Ik heb dat met knutselen. In mijn hoofd heb ik al de craziest dingen gemaakt, en ben ik een uitzonderlijke kunstenares. Maar real life hits hard. De ideeën zijn er wel. Alleen, ik knip nooit recht, en er hangt zonder uitzondering meer lijm aan mijn vingers dan aan het prentje. Haken. nope. Breien. Ik denk het niet. Naaien. Helaas… Maar als ik het boek mag geloven, ben ik niet uniek en bestaan er dus nòg mensen met twee linkerhanden en toch een neus voor crafts.  Dat moeten we testen.

“wauw, wat mooi, wat is het?”

Het toeval wil dat ik twee kinderen op de wereld heb gezet die heel graag knutselen. Echt. Héél graag. (Dat het niveau soms te wensen overlaat, gaan we niet hardop zeggen. Ik geef alleen mee dat ze het talent van hun moeder hebben geërfd. Dat zegt genoeg, denk ik.) Maar goed, waar ik tot nu de knutselvragen omzeild heb, ga ik er tegenwoordig gretig op in. Lijmen, verven, kleien, kleuren.. bring it on, babe.

Kids knutselen dankzij boek Arty Farty

Artie Farty is niet enkel een ‘knutselboek’. Nee, het geeft ook inzichten over hoe je kunst bij kinderen kan benaderen. Zo vind je inspirerende quotes: “Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er één te blijven als je groot wordt.” (Pablo Picasso)  Of dingen die je beter niet kunt zeggen of vragen aan je kind. “wauw, wat mooi, wat is het?

Kids knutselen dankzij boek Arty Farty

Uiteraard vind ik – als volbloed artiest en creatieveling (hahahaha) – het knutselgedeelte het allerinteressantst. Artie Farty geeft best veel inspiratie. Er wordt steeds een “vanaf leeftijd” vermeld, ook lees je de naam van de kunstenaar door wie de opdracht geïnspireerd is, je leest wat je nodig hebt en tenslotte krijg je een soort van stappenplan. (Leve het stappenplan!)  En ook fijn, nooit  staat er in het boek beschreven hoe het er precies moet uitzien, zo ben je altijd vrij in je interpretatie.

Kids knutselen dankzij boek Arty Farty

Kids knutselen dankzij boek Arty Farty

Kids knutselen dankzij boek Arty Farty

Bekijk de resultaten op de foto, man! Zo’n niveau hebben ongeduldige klungelsmurfen als wij nog nooit behaald!! En ik ben nog niet klaar met lyrisch te zijn over dit boek. De schrijfster is ook zo lief geweest om alle kindvriendelijke musea in Nederland en Vlaanderen op te lijsten. (Wij weten wat doen in 2016) Dat allemaal gebundeld in een prachtig vormgegeven boek. Echt, zonder zeveren, Artie Farty is een dikke aanrader. The end.

 

Geef een reactie