Bois du cazier

Een ommetje langs het industriemuseum in Charleroi – Le Bois de Cazier

Als kind van 8 ter plaatse op het scouts-kampterrein verwacht wordt, zien wij meteen opportuniteiten om er een uitstap aan vast te knopen. De hamvraag was meteen: wtf doe je in de buurt van Charleroi?! Gelukkig kent Monsieur Pingrid Wallonië op zijn duimpje (waar een sales-job in de eerste carrièrejaren niet allemaal goed voor is) en ontdekten we afgelopen zondag samen Le Bois de Cazier, een industriemuseum dat ook met kinderen een bezoek waard is.

Ok, I know, Charleroi is niet meteen de sexiest place on earth, en dat is dan nog een understatement. Het was dus even zoeken wat we in de buurt konden doen op een paar uurtjes tijd. Le Bois de Cazier bleek zeer de moeite. Laten we zeggen dat de architect alvast zijn best heeft gedaan, maar ook de scenografen van de tentoonstelling en de scenarioschrijvers van de audioguide hebben zich overtroffen. Volg mijn raad en huur zéker een audiogids voor elk gezinslid. In een meeslepend verhaal kom je massa’s te weten over de industriële revolutie en over het mijnleven (en de ramp) van 60 jaar geleden.

Bois du cazier

Bois du cazier

IMG_4166

Om op de site te geraken moet je eerst wel voorbij het écht lelijke deel van Charleroi (en Marcinelle, remember?) Maar aan die lelijkheid zou binnen enkele jaren wel verandering kunnen komen. Wij voorspellen dat – mits wat goede aanpak- Charleroi de next big thing kan worden. Zonder zeveren. Op de vroegere (en buitengewoon vruchtbare) terrils rondom de stad groeien intussen weelderige planten en stevige bomen. Dat maakt dat de buurt steeds groener oogt. En als die mooi industriële panden nog een toffe nieuwe herbestemming krijgen.. wie weet?

Aan het museum kan je ook een fijne wandeling maken op zo’n terril. (Wij kozen voor de avontuurlijke weg, maar er is ook een makkelijk pad) Met wat doorstappen ben je op een dik uur heen en terug. Boven heb je een prachtig zicht op de omgeving.

Bois du cazier

Bois du cazier

Bois du cazier

Le Bois du Cazier is Unesco-werelderfgoed en heeft blijkbaar ook nog een glasmuseum dat de moeite is, maar dat hebben we geskipt wegens te weinig tijd. Meer info vind je hier.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.