Geek is the new cool!

Digital natives versus digital immigrants… Dat is de slagzin die je zowat overal hoort als het over het nieuwe evenwicht gaat tussen de kinderen van tegenwoordig en hun ouders. Onze kinderen zijn geboren in een digitale omgeving, hun handelingen met electronica zijn bijgevolg intuïtiever dan bij ons. (Vertel, wiens dochter of zoon heeft nog nooit een scène gemaakt omdat de televisie op de vakantiebestemming niet op pauze kon? Bij ons ging het zover dat het allereerste woord van Kind van 5  “ellepad” was, oftewel Ipad!) Het is eigenlijk het best te vergelijken met opgroeien in een bepaalde taal. Als je moedertaal Nederlands is, zal je dit al-tijd beter beheersen dan een aangeleerde taal op latere leeftijd.  En dat is bij ons, wij ouders, dus het geval bij computers en de rest van de digitale wereld.

86675a97e9c272de762940f781cca976

Sommigen spreken wat deprimerend over mogelijk ingrijpende gevolgen op de machtsbalans. Want toen wij kinderen waren, wisten ouders (meestal) alles. En dat is nu zeker niet meer het geval. Vaak hinken we achterop over waarmee onze kinderen bezig zijn. (Snapchat wat?!). Het is een discussie waard, die ik hier nu niet zal voeren. (Hier lees je er wat meer over). Ik wil denk ik gewoon benadrukken dat de digitale omgeving steeds belangrijker en prominenter wordt, maar dat wij ouders niet genoeg kunnen stimuleren of teasen. En ook het onderwijs blijft schromelijk achter.

Waarom ik dit allemaal vertel? Wel, zondag was het Dag van de Wetenschap. Wij gingen in Aalst naar een afdeling van de KULeven, waar er voor de kinderen workshops stonden opgesteld rond programmeren en computertaal.

Ik deel dit hier graag omdat de ogen van de pingkids een hele namiddag straalden. Doorgaans vragen ze binnen de 5 minuten (spreek uit op de meest zagerige manier mogelijk)  ‘Wat gaan we nu doen, mama’? Maar deze keer hebben ze zich een paar uur zoet gehouden zonder gejammer.  Met wat? Met dit:

studio.code.org

Schermafbeelding 2015-11-25 om 10_Fotor

Deze website is voor mij ( en geek-kind van 7) dé grote ontdekking. Code.org leert je op heel eenvoudige wijze programmeren en is in 2013 opgericht om leren programmeren toegankelijk te maken voor iedereen. Ontwikkelaars van zowel Google, Microsoft, Facebook en Twitter hebben eraan meegewerkt. Minecraft, Star Wars of Frozen.. voor elk kind is er wel een leuk aangepast thema te vinden waarin hij wil werken. Zo kan je bv in het Star Wars-thema een heelal bouwen en droids programmeren. Héél leerrijk en fijn. Aanrader.

MaKey MaKey
IMG_0610

Dit is een soort van uitvinderskit. Je kan alledaagse dingen zoals bananen of een glas water veranderen in een soort  van’touchpad’, en zo vervolgens pianospelen.  Hoe? Wel, met 2 ‘krokodillen-klemmetjes’ maak je 2 dingen vast aan de MaKey Makey, bijvoorbeeld jezelf een banaan. Als je de banaan aanraakt, dan maak je een stroomkring en stuurt de MaKey Makey een commando naar de computer. De computer denkt dat de MaKey Makey gewoon een keyboard of muis is en dus werkt het met alle programma’s en websites. Massa’s mogelijkheden.

Bee-bots
IMG_0607

Bee-Bots leren je speels programmeren en worden blijkbaar in Engeland heel vaak in basisscholen gebruikt. Bedoeling is dat kinderen de Bee-bot instellen om naar een bepaald vak op de vloer te sturen, zoals op een spelbord zeg maar.  Om daar te geraken, moet je dan bv. eerst twee stappen naar links, dan draaien, rechtdoor en rechtsaf. Eenmaal ingesteld, vertrekt de Bee-Bot en zie je meteen of je de weg juist hebt ingesteld of niet. Heel handig ding om het ruimtelijk inzicht te vergroten.  Er bestaat trouwens ook een app van de vloerrobot, gratis en voor niks.

LittleBits

IMG_0608

Met LitlleBits leer je circuits maken zonder te moeten solderen of programmeren. Het pakket bestaat uit verschillende ‘bouwstenen’ zoals licht, geluid, sensoren, knoppen, drempelwaarden, pulsen, motoren, enzovoort die je dankzij magneten aan elkaar klikt. Op de manier kan je al spelend grote projecten maken zonder veel technische kennis. Echt trial and error. En het ontzettend vervelend alarmgeluidje dat als bouwsteen bijzonder populair is bij de kids, moet je er helaas bijnemen.

 

Photo by blakespot

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.