Praten met mijn kinderen over de gruwel in Parijs

Het net, de radio, de televisie, de kranten… Op geen enkele manier kan je je kinderen de gruwelijke realiteit besparen van de gebeurtenissen van afgelopen nacht in Parijs. En uiteraard is het ook een heel slecht idee om hen af te schermen van wat er op dit moment in de wereld gebeurt. Maar waar ligt de grens? Tot waar kan je de waarheid en realiteit vertellen? En vanaf wanneer ben je ze gewoon bang aan het maken?

Deze ochtend zat ik zelf heel erg met deze vragen. Volgende tips verzamelde ik door zelf te surfen op zoek naar antwoorden.

1. Praat erover, maar luister ook.

Kinderen van 6 tot 10 jaar worden heel erg beïnvloed door school en omgeving. Als je al zou willen om ze af te schermen, dan kom je van een kale reis thuis. Het is heel belangrijk dat je de gebeurtenissen niet stilzwijgt. Let er wel op dat je kind het gesprek leidt. Vertel dat alle vragen gesteld mogen worden en vraag naar zijn of haar gevoelens.

Bij ons ging het zo:  (langs mijn neus weg) ‘Jongens, jullie gaan het straks vast horen op televisie en radio, maar afgelopen nacht zijn er bommen ontploft in Parijs. er zijn ook mensen gestorven.’ Kind van 5: ‘Staat de eiffeltoren nog recht?’ Ik: ‘Ja.’ Hij: ‘ok dan.’

eiffeltoren photo

2. Hou rekening met de leeftijd van je kind.

Jeugdjournaals zoals Karrewiet leggen de actualiteit uit op kindermaat. Dat is heel fijn en handig. Maar besef goed dat deze journalisten zich richten  op de leeftijd van  8 tot 12 jaar. Jonge kinderen kunnen helaas het onderscheid nog niet maken tussen feit en fictie. Vertel geen dingen die kinderen bang(er) kunnen maken. Kinderen onder de 6 jaar kan je best zoveel mogelijk afschermen van het nieuws.

Bij ons ging het zo: Kind van 7 en ik keken naar Karrewiet als Kind van 5 gaan slapen was. Dat was het moment dat de vragen ‘dieper’ gingen. ‘Waarom doen ze zo’n dingen, mama? Kan dat hier ook gebeuren? Moet ik bang zijn?’

paris journalist photo
Photo by sarahstierch

3. Wees eerlijk maar terughoudend

Kinderen hebben vaak  behoefte aan heel praktische informatie. Wat gaat er nu gebeuren, wat verandert er? Antwoord eerlijk, maar ga niet teveel in op details. Minimaliseer niet, maar relativeer wél. Sussen en zeggen: ‘ maak je geen zorgen, er zal ons niets gebeuren’  heeft geen zin. Je kan wel  uitleggen dat de politie in Frankrijk er alles aan doet om te zorgen dat iedereen veilig is.

4. Beperk de toevoer van nieuws. 

Tijdens de volgende dagen wil je de gebeurtenissen misschien 24h per dag volgen. Maar hou het beperkt als je kinderen aanwezig zijn.

reporter photo
Photo by polybazze

5. Vergeet de rest niet.

Laat het jullie leven niet overheersen en doe iets leuk!

Wil je meer lezen?  De belangrijkste tips vond ik hier: whatsyourgrief.comkindercorrespondent.nlmediawijzer.net

Photo by Nithi clicks

Geef een reactie