impro-theater

Impro-theater for kids. Goed idee?

Mijn beste en eveneens meest levendige herinnering aan impro-theater is het legendarische programma Onvoorziene Omstandigheden. (Herbekijk de link voor nostalgie uit de jaren ’94-’95) Intussen is de BIL- de Belgische Improvisatie Liga- een gevestigde waarde. Hun shows zijn iets wat al lang op mijn verlanglijstje stond. Toen ik de aankondiging zag van een special kids editie, twijfelde ik dus geen moment. Iets mogen afvinken van mijn bucket list zonder babysitkosten uit te geven? Dubbel check.

Omdat ik ongeacht mijn eindbestemming een halfuur reistijd reken, kwamen we helaas hopeloos te laat aan in Antwerpen. De voorstelling was al dik 15 minuten aan de gang, waardoor zonen en ik even nodig hadden ‘om erin te komen’. Bovendien hadden we – veronderstel ik toch- de uitleg gemist met de spelregels. Want die zijn er wel degelijk.

impro-theater

Het spel

Twee teams van spelers improviseren tegen elkaar op en moeten het publiek om het hardst meekrijgen. Charmeren en scoren is de boodschap, want de toeschouwers mogen beslissen wie de punten verdient. Stemmen gebeurt via gekleurde kaarten in de lucht. Vind je het maar niks, dan gooi je met een sloef. (hoogtepunt voor de kinderen) Alles wordt door een scheidsrechtersteam in goede banen gehouden. Zij geven de twee teams improvisatieopdrachten en zien toe op het goede verloop van de match. Net zoals in het voetbal wordt er 2×45 minuten gespeeld met een pauze tussen beide speelhelften in. (Hoera, weer extra sloeffen-voorraad inslaan!)

impro-theater

Special Kids

Wat het verschil is tussen een gewone volwassen en een kids-voorstelling is me niet helemaal duidelijk. Maar ik gok op minder seksuele toespelingen en meer pipi/kaka? (Wat de juiste strategie is trouwens.) Waarschijnlijk werden de opdrachten ook wat meer in de kindersfeer gehouden? Al moet ik toegeven dat er soms best wat moeilijke woordenschat in de teksten sloop. (Geen enkel kind verstaat woorden als ‘obstructie’) Maar goed, als de sfeer juist zit, passeert er veel. En die zat juist, mede dankzij – in ons geval dan toch- de aanwezigheid van twee ultrapopulaire kinderidolen: Dempsey van Helden, en Meneer Verlinden (Kobe VanVan Herwegen) van Ghostrockers. En ze stelden niet teleur!

impro-theater
Dempsey van Helden
impro-theater
Kobe Van Herwegen alias Meneer Verlinden uit Ghostrockers
Wauw

Maar voor wie wij vooral ontzag hadden, is de pianist. Hij improviseerde met zijn muziek er samen met de acteurs op los. Blijkbaar is de man er al sinds de beginjaren bij, en dat is te horen! Hij zoekt en bepaalt mee de juiste sfeer van elke scene. Ik kon alleen maar denken: wauw.

impro-theater

De show is gewoon een tof concept. Niet alleen word je als publiek betrokken (punten geven en sloeffen gooien – yay!), ook de verhaaltjes slepen je helemaal mee. Ik voelde dat sommige van de fantasietjes nog wat te hoog  gegrepen of te abstract waren voor mijn kinderen, maar we hadden dan ook niet de juiste richtleeftijd van minimum 8 jaar.

De kids editie vindt maar één keer per jaar plaats. Maar mits wat extra uitwerking en het beter begrijpen van de doelgroep heeft de BIL hier een leuk concept in handen. Wij gingen alvast buiten met een fijn gevoel. De afwezigen hadden ongelijk.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.