kasteel van gaasbeek

Kasteel van Gaasbeek met kinderen

Een meteorologisch zeer triestige woensdag ergens midden oktober, en voor de tweede maal deze maand (alweer) geen school. Wat te doen, wat te doen?  Het Kasteel van Gaasbeek is ons al zo vaak aangeraden, tijd om het nu ook eens uit te testen met Kind van 5 en Kind van 7.

Ik heb in mijn leven verplicht honderden kastelen bezocht, en buiten de in mijn fantasie fantastische ridders en prinsessen heeft het mij nooit wat gedaan om lege bedden of badkamers te bezoeken. Maar Gaasbeek heeft er een extra dimensie aan gegeven. Je voelt, ruikt en beleeft het gebouw met al je zintuigen.

kinderen kijken kasteel gaasbeek

En kindvriendelijk it is. Eerst en vooral al omdat kids tot 7 jaar gratis binnen mogen, en dat voelt al meteen aan als een meevaller. (Ik betaalde 10 euro, geheel ter info). Maar ook omdat de tentoonstelling  ‘Twice upon a Castle’ erg intuïtief is opgebouwd.  Bij aanvang ontvang je een plattegrond met alle ruimtes van het kasteel en een stapel fiches met van zo goed als elke kamer wat uitleg over wie hier heeft gewoond, wanneer en wat die persoon deed.

IMG_0475

Er is ook vaak  een doe-opdracht bij, en dat werkt écht wel bij de kinderen. Soms mogen ze puzzelen, iets zoeken, soms verkleden, en werden ze aangespoord om bij zichzelf te checken wat ze voelden in een bepaalde kamer met een bepaalde sfeer.(vb. In deze ruimte ontdek je het hart van het kasteel. Wanneer voel jij je hart slaan? Wanneer slaat het harder? Ben je dan bang?) Vreemd genoeg en tot mijn eigen verbazing gingen ze hier helemaal in mee. Ook al begrepen ze duidelijk nog niet alles, ze voelden zich op deze manier heel erg betrokken.

activiteiten in Het Kasteel van Gaasbeek

De ultieme topper was de Kamer van Oorlog en Spel, dit stond op de kaart: “Dit is mijn mooiste en grootste ruimte. hier ontvang ik graag gasten met wie ik urenlang spelletjes speel. Mijn gasten zijn vaak rijke en machtige mensen die altijd willen winnen! Zolang er maar geen oorlog van komt!” In de kamer lagen blokken om burchten te bouwen, je kon er schaken, dammen of met een vlooienspel spelen om zogezegd Europa te veroveren. Hier hebben Kind van 5 en Kind van 7 zich echt kunnen uitleven. 
Ander hoogtepunt was de verkleedkoffer van markiezin Arconati. Je kon je verkleden als prinses, nar, koning of ridder… Hilariteit alom.

verkleden in Het Kasteel van Gaasbeek

Conclusie:

Het kasteel van Gaasbeek is écht een aanrader met kinderen. Het werkt in op alle zintuigen. Er klinkt overal aangepaste sfeermuziek. Je hoort fluisterstemmen door de gang. Soms was het zelfs eng, maar dat maakte de beleving extra fijn. (Kind van 5 vroeg zich zelfs op een bepaald moment af of de muren echt leefden.) Reken op een uurtje bezoek, en een half uurtje wandelen in de tuinen rondom.

De tentoonstelling “Twice upon a Castle loopt midden november ten einde”, maar wij hebben er een vertrouwen in dat er een nieuw straf concept zal volgen. Meer info vind je op de website van het kasteel van Gaasbeek.

 

Geef een reactie