Kinderopera Babel

Naar de opera met #kids? Ga naar Babel van HetPaleis!

“Jongere generaties gaan steeds minder naar theater- en dansvoorstellingen“Deze conclusie komt uit het Participatiesurvey 2014 dat onlangs in de media ruim aan bod kwam. En dàt is meteen de eerste reden waarom ik de nieuwe kinderopera Babel van Het Paleis omarm. Want hoe meer we inzetten op kindertheater, kinderopera of kinderballet, hoe meer het publiek zal blijven terugkomen naar cultuur met een grote ‘C’ eenmaal als ze wat ouder zijn. De tweede reden waarom ik Babel omarm? Omdat het gewoon steengoed was!

Ticket voor Babel

Baseline van de voorstelling: hoe beter we elkaar begrijpen, hoe beter we communiceren, hoe dichter we bij elkaar komen,  en dus hoe meer begrip. Babel is een stad waar de bewoners honderden talen door elkaar spreken en waarin toch samengeleefd wordt. (Razend actueel, me dunkt.) De voorstelling is bijgevolg helemaal geschreven in een onbestaande taal. Een dikke chapeau voor de schrijvers, want die zogezegd vreemde taal is best begrijpelijk geworden dankzij de (soms heel grappige) mengeling van Frans, Engels, Duits, Spaans, Russisch en Nederlands (en allerhande andere talen die ik misschien niet gedetecteerd heb.) Maar eveneens hoedje af voor de prachtige uitvoering van de acteurs van dienst. Dankzij hun uitvergrote mimiek en uitbeelding is Babel een verstaanbare, grappige en meeslepende voorstelling geworden.

acteurs kinderopera Babel

Ik dacht persoonlijk altijd dat operazangers droogstoppels zijn, maar wat een acteurs! Ze speelden echt de pannen van het dak met hun prachtige zang en pittige humor. Vaak kregen ze de zaal echt hardop aan het lachen. Straf.  De drie hoofdrolspelers zien er bij aanvang van het stuk robotachtig en buitenaards uit met hun witgeschilderde gezichten en witte pruiken. Dat ze elkaar in het verhaal ‘zoeken’ en niet helemaal begrijpen wordt bijzonder goed uitgewerkt. Dat ze elkaar ook werkelijk vinden naar het einde wordt duidelijk als ze letterlijk hun maskers verliezen en “menselijker’ worden. We zien doorheen de voorstelling plagerijen, pesterijen, een machtsstrijd en een liefdesverhaal. Echt uit het leven gegrepen dus.

kindercast Babel

En dan was er nog de fijne kindercast (het kinderkoor van Opera Vlaanderen) met één voor één echte mini-talentjes. Alweer hoedje af voor deze cast die best wel wat tekst vanbuiten te leren had in een onbestaande taal.  Je zag dat de kinderen genoten van hun rol die ook best humoristisch was ingevuld.  De groep deed me trouwens een beetje denken aan de bende op Neverland uit het verhaal van Peter Pan. En had ik al gezegd dat de muziek live gebracht werd door acht muzikanten?

Ik ben zelf niet de grootste operaliefhebber. Buiten een paar voorstellingen aan reductietarief tijdens mijn studententijd ben ik een echte leek op het gebied. Toen al viel het me op dat het niet uitmaakt in welke taal je opera gaat luisteren, je verstaat het toch enkel dankzij de al dan niet goede uitvoering van de zangers/acteurs. Babel was dan misschien in een onbestaande taal, maar ik heb nog nooit zòveel begrepen 🙂 Meer nog, Babel heeft mijn visie over de cultuurvorm veranderd, of alleszins toch nieuwsgierig gemaakt naar meer.

NoaEn dan spreek ik niet enkel over mezelf. Ik zou dit stukje namelijk nooit geschreven kunnen hebben zonder mijn mede-recensent Noa Leemans (9j). Wij hebben samen volop genoten van Babel en zo een topavond beleefd. Daarom raden we iedereen aan om hetzelfde te doen! Babel speelt nog tijdens de kerstvakantie  tot 06/01 in HetPaleis in Antwerpen, de productie gaat daarna op tournee. Meer info: www.hetpaleis.be

Wil je meer tips om te doen tijdens de kerstvakantie? Check dan de Pingenda X-Mass Edition!

2 reacties op “Naar de opera met #kids? Ga naar Babel van HetPaleis!

    1. Volgens HetPaleis vanaf 6 jaar. Maar het hangt een beetje af hoelang je kind zich kan concentreren op een (abstract) verhaal.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.