filmbeeld van the good dinosaur

The Good Dinosaur: een film op maat van kinderen

Het is al een hele tijd geleden dat we naar de bioscoop trokken, maar geen druilerige dag beter als vandaag. Film van dienst: The Good Dinosaur.

Ik omschrijf ‘The Good Dinosaur’ graag als een perfecte kinderfilm. Verwacht geen gelaagde verhaallijn, maar wel een ontroerend (of gemakkelijk -op- emoties- spelend) avonturenverhaal met voor-de- hand- liggende en voorspelbare humor. Wat FC De Kampioenen kan, kan Disney Pixar ook, quoi. 

De film wordt aan de man gebracht met volgende  baseline: hoe de wereld zou zijn als de dinosaurussen niet waren uitgestorven?  Ik verwachtte daarom een film waarin mens en dier naast elkaar zouden leven. Dat klopt op zekere hoogte: alleen is “het dier” in dit verhaal meer mens. huh? Wel, enkel de dino’s in de film praten verstaanbare taal, zijn gecultiveerd en houden een boerderij draaiende. (echt waar) “De mens” in het verhaal is een kleine jongen uit de wildernis die meer weg heeft van een agressieve aap dan van een mens. Of zeg ik liever een hond? Hij huilt als een wolf, en blaft als een bulldog, komt als de dino appelleert, en gehoorzaamt zonder morren. Vreemd.

beeld uit film The Good Dinosaur
beeld van Dinsey.Pixar

Verwacht verder de klassieke Disney-verhaallijn. Boodschap deze keer is: “angsten moet je leren overwinnen om ergens te geraken.”  Lees: kleine dino wordt geboren in een warm gezin, is een bangerik en een looser, verliest papa (scène lijkt zo geplukt uit The Lion King), vindt een vriend (het mensenkind), wil terug naar huis (avonturentocht), komt tijdens zijn tocht rare en ‘grappige’ vrienden en vijanden tegen (nope, geen nieuwe Pumba, helaas), overwint angsten, wordt als een held thuis onthaald. Eind goed, al goed.

“The Good Dinosaur ” is een heel mooi geanimeerde film met herkenbare ingrediënten. De prent zal geen potten breken, maar het is zéker een film op maat van kinderen gemaakt. De zonen hebben gelachen, én gehuild. Ik heb het ding uitgezeten, en vooral genoten van het feit dat zij genoten. En dat is ook wat waard.

Geef een reactie