voorlezen

9 websites voor leesbeest zkt (voorlees)boek

Lezen vinden wij leuk. In goeie oude tijden (daarmee bedoel ik in pré-conceptietijd) verslond ik zelf menig roman. Nu beperkt het lezen zich voor mij enkel tot vakantieperiodes. Meestal pik ik wel nog de krant mee, verdiep ik me in vakliteratuur, of ik lees wat blogs. Maar een écht goed boek met een meeslepend verhaal, nee, dat niet meer. Geen tijd meer, of anders gezegd: geen prioriteit meer. De fictie voor Pingrid beperkt zich dus grotendeels tot voorleesboeken. So they’d better be good.

Een tijd geleden kreeg ik de vraag van een vriendin of ik toevallig leuke voorleesboeken kende. Je weet wel van die boeken met grote mooie tekeningen én als het even kan ook een top verhaal. En die tips bleken moeilijker dan verwacht uit mijn mouw te schudden. Want elk kind/mens is anders. Welke leeftijd heb je, van welke humor houd je, of heb je misschien een voorkeur voor avonturen- of eerder fantasieverhalen, hou je van artistieke of eerder heel herkenbare prenten? Het hangt allemaal van je persoonlijke smaak af.  Eénduidige tips geven vind ik daarom moeilijk.

Ik doe wel mijn best, want sinds haar vraag hou ik elk boek bij dat ik de moeite vond in mijn Pinterest-verzamelmap. Daar staan enkel boeken in die ik heb voorgelezen en die leuk bevonden zijn door het nageslacht. Neem gerust een kijkje voor inspiratie.
Wij houden van boeken die lekker vlot lezen, spannend zijn, en met veel fantasie. Mijn all time favourites zijn (natuurlijk :-)) de boeken die ikzelf voorgelezen kreeg toen ik klein was.
Zoals een Koffertje vol dromen.

voorlezen

Soms lees ik ook voor uit een boek dat niet echt als voorleesboek bedoeld was. De verhalen zijn gewoon te leuk om te laten liggen, maar zijn qua leesniveau gewoon nog een tikkeltje te hoog gegrepen voor kind van 7.
Zoals De club van de lelijke kinderen.

voorlezen

Uiteraard vind je overal op het net plenty of boekentips. Hier zijn enkele handige linken voor inspiratie.

 1. voorlezen.be: regelmatig nieuwe inspiratie voor leuke voorleesboeken
 2. Bol.com: nee, ik word niet betaald voor deze link. Ik hou gewoon van plekken waar je reviews en meningen kan lezen. Handig om een keuze te maken!
 3. leesplein.be: wekelijks een nieuwe leestip!
 4. ikhaatlezen.be: de titel zegt het zelf: voor zij die (nog) geen leesmonster zijn. Gewoon of door omstandigheden.. Ziet er een heel nuttige website uit!
 5. lezerstippenlezers.be: voor alle leeftijden, ook volwassenen!
 6. boekenzoeker.org: zoeken per thema of onderwerp? Kan hier!
 7. kjv.be: website van de kinder-en jeugdjury. Als dat lezen hier zo verder gaat, overwegen we een lidmaatschap 🙂
 8. boek.be: hier vind je alle boekenwinkels. Handy!
 9. boekenbeesten.be: website rond de boekenleeuw-en boekenpauw.

Je kan ook naar de bib gaan natuurlijk! Zorg dan wel dat je genoeg georganiseerd bent. Wij hebben al menig boete moeten betalen 🙂

Happy reading!

2 reacties op “9 websites voor leesbeest zkt (voorlees)boek

 1. Leuke post, hier wordt er ook veel voorgelezen. De korte verhaaltjes uit Dokadi, Doremi en Zonnekind worden hier wel gesmaakt, net als voorleesmiddagen in de bib. Of meedoen aan de kinder en jeugdboekenjury, daar schreef ik onlangs over.

  1. Dag Veronique,
   Die korte verhaaltjes zijn inderdaad altijd een winner. 🙂 Zijn jouw kinderen lid van de kinder-en jeugdboekenjury? Lijkt me heel erg leuk!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.