Houffalize

Wandeltip in de sprookjesbossen van Houffalize

Afgelopen weekend waren gezelschap en ik oprecht verwonderd door de schoonheid van de natuur. Dat gevoel overvalt ons niet vaak in eigen land. Het leek me daarom netjes geplaatst om mijn ervaringen en volgende wandeltips even te delen. We verbleven een weekend in Houffalize, dat is in de Hoge Venen. En jeej, dankzij onze toevallige planning ontsnapten we aan het meteorologisch deprimerende, natte en donkere weekend in het centrum van het land.

Ik heb gehoord dat je lichaam minimum een kwartier zonlicht per dag nodig heeft om fatsoenlijk te functioneren. Dat betekent elke dag 15 minuten je handen en gezicht ontbloten aan de zon. Nu is het geen geheim dat dit tijdens de winter wat moeilijker verloopt wegens altijd (of toch vaak) donker ’s ochtends in de week, of grauw in het weekend. Mijn punt is: maak op tijd en stond eens een goeie wandeling. Koud of niet, regen of niet, ga naar buiten en haal een frisse neus. Dat geeft jou energie en put je kinderen uit. Win-win noem ik zoiets.

Houffalize
Pingrid met dubbele kin en gezelschap

Wij trokken dus naar Houffalize en maakten daar twee ongelofelijk prachtige wandelingen in het Parc naturel des deux Ourthes. Ik zou willen zeggen dat ik overdrijf, maar ik heb al veel gewandeld en gezien, en die natuurpracht… it really stroke me. Het park is zeer uitgestrekt en beslaat maar liefst 76.000 ha. Daar kozen wij twee wandelingetjes uit.

Wandeling 1: les Blanc Bois

We haalden ouderwets een kaart in de toeristische dienst (die was ook ouderwets, want bancontact werd er omschreven als ‘een nieuwe techniek’). Voor 7 euro krijg je een kaart met zo’n 12 keuzes aan wandelingen tussen de 5 en 12 km. Normaal moet je uitgaan van een kilometer per levensjaar (dus een 5 jarige laat je een wandeling maken van 5 kilometer). Maar dat is slechts een vuistregel (het draait allemaal rond motivatie :-)), wij gingen voor de wandeling ‘Les Blanc Bois’ van 7 km.

Ik mag zeggen: echt een aanrader. Verwacht je aan sprookjesbos-taferelen, kabbelende beekjes, steile klims en dus mooie hoogtes, veel avontuur en dingen te zien. Doen!

Houffalize
sprookjestaferelen tijdens wandeling les Blanc Bois

Houffalize

Wandeling 2: Plateau des Tailles

Deze wandeling hebben we gegoogeld. Want intussen was het flink beginnen sneeuwen, maar enkel vanaf een bepaalde hoogte. Ging je 100m lager, dan werd de romantische sneeuw vervangen door een triestige regenbui. Wij gingen voluit voor sneeuw en ook deze wandeling was goed voor heel wat avontuur en natuurpracht. Meer info vind je hier.

Houffalize

Houffalize

Overnachting

De Hoge Venen is niet iets te ver voor een heen en terugje. Daarom huurden we deze fijne chalet aan een zeer schappelijke prijs. De  ontvangst was hartelijk en met appeltaart. In de beschrijving spreken ze van plaats voor 6 tot 8 personen. Al zou ik in dit geval beter kiezen voor 6, want een uitklapbare zetel is nooit gewonnen en vooral niet echt handig met mijn early birds. Wél handig was de speeltuin, de geiten achter in de tuin..en de sneeuw. Maar absolute topper van het weekend was de kickertafel. Uren plezier voor de kinderen, het lawaai hebben we er met enig plezier bijgenomen.

HouffalizeHouffalize

Geef een reactie